HRE wheels 3D fälgar är framtiden, eller?

Ja ni läste rätt. HRE wheels tillverkar 3D printade fälgar med hjälp av EBM teknik som är en form av 3D utskrift. Fälgen heter HRE3D och är tillverkat med titan. Titan är ett exklusivt material som sällan används för att tillverka fälgar, men det kommer säkerligen att användas mer i framtiden eftersom det kan skapa både exklusiva och komplexa konstruktioner.

Vilka är HRE wheels?

HRE wheels är baserade i USA och tillverkar TUV godkända lyxfälgar. Företaget började tillverka fälgar tidigt på 2000-talet och har blivit kända för att göra exklusiva fälgar till lyxiga sportbilar. Du som kund kan specialisera dina fälgar efter önskemål, varje fälg har eget offsett, ET mått, storlek och finish.

Fördelar med 3D fälgar

Det finns en del fördelar med 3D fälgar. Här kommer de tre viktigaste fördelarna

  • Väger mindre- Titan har en högre specifik styrka än vad aluminium har och är dessutom korrosionsbeständig vilket gör fälgen extremt lättviktig. Att fälgen väger mindre sparar bland annat på bensinförbrukningen. En 20” fälg väger endast 7,25kg styck.
  • Bättre för miljön – Vid tillverkning av aluminiumfälgar kavas ca 80% av materialet bort innan fälgen är färdig. Vid tillverkning med 3-D skrivare avlägsnas endast 5% av materialet, och det blir alltså inte mer än 5% spill. Spillet återvinns sedan. Detta tillverkningssättet är mycket bättre ur ett miljöperspektiv då man sparar på spill och inte förbrukar lika mycket råmaterial. Du sparar alltså 95% av materialet genom att använda denna tekniken. 
  • Effektivare produktion – Det är inte bara miljön man sparar på genom att använda mindre material, utan även mycket tid. 3D tillverkningen går betydligt smidigare än tillverkningen av aluminiumfälgar, och du slipper lägga ner tid på att ta hand om allt spill.

3D fälgar

Går det att beställa HRE 3D fälgar?

Just 3D fälgar är väldigt svåra att få tag på och det finns bara ett fåtal specialbutiker som har tillåtelse att sälja dem. Är du intresserad av att köpa andra HRE fälgar finns det på deras hemsida. Dock måste du fylla i ett kontaktformulär först, sedan kommer HRE att kontakta dig. Det är inga billiga fälgar – Så var beredd på att ta fram sparbössan. 

Läs även: Hur mycket kostar världens dyraste bil?

Vad passar din bil?