Vad kostar det att blästra fälgar?

Vad kostar det egentligen att blästra fälgar och är det värt det? Blästring brukar kosta från ca 1800kr/fälg om du gör det på en verkstad. Priserna varierar lite beroende på vilken verkstad jobbet utförs på, men det är sällan du får det billigare än 1800kr. Alltså är det nästan billigare att köpa nya fälgar, beroende på vilka fälgar det handlar om. Har du väldigt dyra fälgar som är skadade kan blästring vara ett bra alternativ. 

Hur och varför blästrar man fälgar?

Man blästrar fälgar för att ta bort skador på fälgen, såsom repor, rost m.m. Det finns olika blästermedel som kan användas beroende på vad som ska tas bort. Blästring fungerar genom att man sprutar fasta partiklar i hög hastighet mot skadan som ska åtgärdas. Man kan använda tryckluft eller vatten, tryckluft är dock vanligare. Man använder en blästerpistol med en slang ansluten till blästermedel. Blästermedlet blandas med tryckluften och hastigheten på partiklarna kan gå upp mot 700km/h, vilken gör att det slår bort oönskad rost, färg eller andra föroreningar. 

blästra fälgar

Finns det billigare tillvägagångssätt?

Om du inte vill spendera så mycket pengar är ett billigare tillvägagångssätt att lackera fälgarna hemma. Det håller dock inte lika länge. Om du bestämmer dig för att lackera fälgarna på egen hand är det viktigt att läsa på noggrant innan du utför processen. Annars kan du förstöra fälgarna. Viktiga saker att tänka på när du ska lackera hemma är:

  • Bra ventilation – Arbetsplatsen och ventilationen är superviktig, eftersom du kommer att jobba med starka kemikalier och mycket dammpartiklar. 
  • Slipa bort gammalt lack  – Om du vill att den nya lacken ska fästa är det viktigt att du slipar bort den gamla först, med hjälp av sandpapper. 
  • Ta det lugnt  – Det är viktigt att ha tålamod om du väljer att utföra lackering hemma. Annars blir det inte bra helt enkelt. Du måste vänta mellan de olika stegen i processen, och det är viktigt att du utför varje steg lugnt och metodiskt.
  • Välj rätt redskap och se till att du har allting hemma innan du påbörjar lackeringen.

Läs även Vad kostar det att foliera en bil?

Vad passar din bil?