Breddade fälgar: Vad är fälgbreddning?

Fälgbreddning är ett fenomen som var ganska stort i början på 90-talet. Det var innan aluminiumfälgar och eftermarknadsfälgar var så etablerade. Idag är det inte lika vanligt med fälgbreddning, dock är det fortfarande populärt inom svensk bilkultur. Man breddar fälgar för att uppnå ett speciellt utseende på fälgen som inte går att köpa. Man kan bredda fälgarna både inåt och utåt, men det vanligaste är att bredda utåt. 

Varför breddar man fälgar?

Anledningen till att man breddar fälgar är främst för det estetiska. Det är vanligast att breddning utförs på plåtfälgar, men finns vissa fall där det utförs på aluminiumfälgar. Många tycker att det ger en snygg effekt på bilen. Dock var det som sagt vanligare på 90-talet, när utbudet var mer begränsat. Idag finns det många eftermarknadsfälgar som erbjuder alla typ av dimensioner och utseende. Men det finns fortfarande bilentusiaster som gillar looken på breddade plåtfälgar. I vissa fall kan man även få en fördelar på t.ex. acceleration om man har mycket effekt då det finns mer däck att greppa asfalten med. Du kan läsa mer om breddade fälgar och deras fördelar av en dragracing expert här

breddade fälgar

Vad kostar det?

Det är inte billigt att bredda fälgar hos en bilfirma. Det kostar ca 2000kr att bredda dem en timme sedan tillkommer 100kr för varje tum. Sedan tillkommer även lackering på det. Det är betydligt billigare att göra det hemma, dock behöver du alla redskap och ett ställe att utföra jobbet på. Det bästa är att ha en verkstad eller ett garage. Risken är även att det inte blir helt rakt om du gör det själv. 

Vad behövs för att bredda fälgar hemma?

Det du behöver för att bredda fälgar är:

  • En verkstad, garage.
  • Plåt eller aluminiumfälgar (måste vara raka för bäst resultat)
  • Plattjärn. Bredden på plattjärnet blir tillägget till fälgens bredd.
  • Svetspinnar samt pinnsvets
  • plattjärnvals
  • Metallsvarv
  • En drivaxel eller löst nav med samma bultcirkel som fälgen

Är det värt att bredda fälgarna?

Det är nästan mer värt att köpa eftermarknadsfälgar än att bredda dem. Det tar mycket tid och kostar ganska mycket. Det är dessutom ganska svårt att hitta en verkstad som utför tjänsten idag. Men om du tycker det är jättesnyggt så kör på. Breddade fälgar påverkar inte din körning om det är utfört på rätt sätt. 

Hur breddar man fälgar?

För att bredda fälgar finns det några olika metoder att använda. Här är några vanliga sätt:

  1. Svetsning: Detta innebär att man svetsar extra material på utsidan av fälgen för att göra den bredare. Det kräver expertkunskap och erfarenhet inom svetsning och metallbearbetning.
  2. Byta till en bredare fälgkant: Man kan också ersätta den befintliga fälgkanten med en bredare variant. Det kan göras genom att antingen köpa bredare fälgkanter som är kompatibla med den befintliga fälgen eller använda specialtillverkade fälgkanter.

Det är viktigt att komma ihåg att försöka bredda fälgar själv kan vara farligt om man inte har rätt kunskap eller utrustning. Det rekommenderas att söka hjälp från en professionell fälgspecialist eller verkstad med erfarenhet av fälgmodifieringar för att få det gjort på ett säkert och korrekt sätt

Läs: Hur polerar man fälgar?

Vad passar din bil?