Hur påverkas vinterdäck av däcktrycket? I kalla väderförhållanden är det av yttersta vikt att se till att däcktrycket är korrekt inställt för att säkerställa optimal prestanda. För även kylan påverkar däcktrycket. Visste du att lufttrycket i däcken sjunker när det är kallt? Så här håller du koll:

  1. Ta reda på det rekommenderade däcktrycket för ditt fordon.
  2. Regelbundet kontrollera däcktrycket, gärna varannan vecka.
  3. Kom ihåg att lufttrycket minskar med cirka 1-2 PSI (0,07 till 0,14 bar) för varje 10 graders Celsius som temperaturen går ner.
  4. Fortsätt att övervaka lufttrycket även om du har ett däcktrycksövervakningssystem.

Hur påverkar däcktrycket dubbdäck?

För de som väljer att använda dubbdäck är däcktrycket lika viktigt som för alla andra däcktyper. Att se till att bilen har korrekt däcktryck är avgörande för att uppnå bästa prestanda och säkerhet. För lågt däcktryck kan till och med leda till att dubbar slits ut i förtid och ojämnt.

Så påverkar däcktrycket vinterdäckens prestanda

Rätt däcktryck ger optimalt grepp

Rätt däcktryck säkerställer att däckets kontakt med vägbanan är jämnt fördelad. Detta är kritiskt för att optimera greppet på snö och is. Vid för lågt däcktryck riskerar däcken att deformeras och förlora greppet, särskilt i skarpa svängar eller vid inbromsning.

Slitage och livslängd

Fel däcktryck kan leda till ojämnt slitage på däcken. Speciellt på vinterdäck, där mönstret är utformat för att ge maximalt grepp på snö och is, kan ojämnt slitage minska däckens livslängd betydligt. Att hålla rätt däcktryck förlänger därmed däckens användbara livslängd och sparar pengar på lång sikt.

Bränsleförbrukning och miljöpåverkan

Korrekt däcktryck minskar rullmotståndet, vilket leder till bättre bränsleekonomi. Detta gynnar både plånboken och miljön genom att minska bilens koldioxidutsläpp. Ett enkelt steg som kan göra en positiv skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv.

Bromsförmåga och säkerhet

Att ha rätt däcktryck är avgörande för att optimera bromsförmågan på vintervägar. Ett lågt däcktryck kan försämra bilens förmåga att bromsa effektivt på hala ytor, vilket ökar risken för olyckor.

Komfort och styrrespons

Rätt lufttryck ger en jämnare och bekvämare körupplevelse. Det påverkar även styrresponsen och hur bilen hanterar olika situationer. Det är särskilt betydelsefullt på vintern där väglaget kan vara mycket utmanande.

Källa: https://www.vibilagare.se/test/dacktest/test-sa-mycket-samre-blir-bilen-med-fel-dacktryck

 

Vad passar din bil?