Vad är lättmetallfälgar?

När det kommer till fälgar finns det två olika typer. Du kan antingen välja stål (även kallat plåtfälgar) eller lättmetallfälgar ( även kallat aluminiumfälgar). Det är ganska stora skillnader mellan lättmetallfälgar och stålfälgar, inte bara när det kommer till utseende utan även funktionalitet. 

Varför ska du välja aluminium?

Det finns många fördelar med att välja aluminiumfälgar istället för stål. Aluminiumfälgar är mycket snyggare till utseendet för det första, vilket anses som ganska viktigt för många. Bortsett från det estetiska bidrar aluminiumfälgar dessutom till bättre kylning till bromsarna, vilket leder till säkrare inbromsningar och mindre slitage på däcken.

De kallas för lättviktsfälgar av en anledning. Med en lägre vikt och minskad belastning på bilen blir det en lägre bränsleförbrukning, som i sin tur  leder till att man sparar på både pengar och miljön. Aluminiumfälgar är dessutom betydligt tåligare än stålfälgar. Det finns egentligen ingen anledning att välja plåtfälgar – förutom priset då. Fälgar som är tillverkade av stål är aningen billigare. Men det är inga stora summor och det är bättre att investera i aluminiumfälgar som har betydligt fler fördelar om ni frågar oss.

lättmetallfälgar

Flow forming

Det finns en relativt ny tillverkningsteknik som heter Flow forming, vilket innebär att man  tunnar ut aluminiumet på ett smart sätt som får molekylerna att dra ihop sig och göra aluminiumet starkare. Det gör att man sparar mycket aluminium i tillverkningen, och fälgen väger mycket mindre. Många företag har börjat anamma flowforming tekniken för att tillverka lättviktsfälgar i aluminium som sparar på både miljön och plånboken.

Lätt för rost

Ni har säkert sett bilar som kör runt med rostiga fälgar. Det är oftast inte aluminiumfälgar man ser, utan det är plåtfälgar som har rostat. Stål har nämligen lättare för att rosta och är inte lika slitstarkt material som aluminium. Därav rostar tyvärr plåtfälgar ganska lätt. Många tror att de sparar mycket pengar genom att köpa plåtfälgar, men faktum är att det kostar mer i längden att upprätthålla plåtfälgar, och de flesta byter ut dem istället för att laga eventuella skador/rost. Har man en snygg bil kan man inte köra runt med rostiga plåtfälgar, det drar ner hela utseendet på bilen. 

Källa om stål vs lättmetallfälgar. https://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-stal-eller-aluminiumfalgar

lättmetallfälgar

Läs även: Varför blästra fälgar? (Fördelar vs nackdelar)

Vad passar din bil?