Att korrekt förvara däck på fälg är avgörande för att förlänga deras livslängd och säkerställa deras prestanda när de används igen.

Här är några viktiga punkter

Rengöring av däcken

Innan du förvarar dina däck är det viktigt att rengöra dem noggrant. Använd en borste och mild tvål för att avlägsna smuts, olja och andra föroreningar från däckens yta. Se till att däcken är helt torra innan de förvaras för att förhindra mögel- eller mögelbildning.

Placering

Förvara dina däck på en sval, torr plats borta från direkt solljus och värmekällor. Ett garage, källare eller förråd är vanliga platser för däckförvaring (läs mer: Får man förvara däck i källaren eller garage?). Undvik att placera dem direkt på betonggolv eftersom det kan påverka gummit negativt. Använd istället pallar eller hyllor för att hålla däcken borta från marken. Däck som redan har monterats på fälgar förvaras mest effektivt genom att antingen staplas ovanpå varandra eller hängas upp på väggen med hjälp av krokar.

Förvaringspåsar

Att använda speciella förvaringspåsar för däck kan hjälpa till att skydda dem från damm och smuts samt minska risken för mögelbildning. Se till att påsarna är rena och torra innan du placerar däcken i dem.

Rotation

Vid förvaring under längre perioder är det en god idé att rotera däcken regelbundet. Detta förhindrar att däcken blir platta på vissa punkter och bevarar deras form och struktur.

Lufttryck

Innan du lagrar dina däck är det rekommenderat att kontrollera lufttrycket i däcket och se till att det är i linje med tillverkarens rekommendationer. För lågt eller för högt lufttryck kan påverka däckens prestanda och livslängd negativt under förvaringstiden.

Skydd mot yttre påverkan

För att skydda däckens gummi från ozon kan det vara fördelaktigt att förvara dem i påsar eller plast. Ozon kan påverka gummit negativt och orsaka sprickbildning eller för tidig åldring. Läs mer om torrsprickning här: https://blogg.dackline.se/torrsprickor-dack/

Använd däckhotell så slipper du huvudbry

Däckhotell är en bekväm tjänst som vi på Däckline erbjuder för att förvara dina däck på ett säkert och optimalt sätt när de inte används. Genom att använda vårt däckhotell får du tillgång till professionell förvaring av dina däck under säkra och optimala förhållanden. Vi ser till att dina däck förvaras på rätt sätt, vilket inkluderar rengöring, korrekt placering, kontroll av lufttryck och rotation för att förlänga deras livslängd och prestanda.

Källa: https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20180318/tio-saker-du-maste-veta-nar-du-forvarar-vinterhjulen/

Vad passar din bil?