Är fälgar bra eller dåligt? Ja fälgar är väldigt bra, det är ganska avgörande för säkerheten. Det är viktigt att bara använda fälgar av rätt storlek som är i gott och rent skick och som är fria från rost. Det är inte tillrådligt att använda skadade, deformade eller slitna fälgar. Att använda fälgar som inte uppfyller dessa kriterier kan leda till allvarliga problem och potentiella faror.

Varför är fälgar viktiga?

Fälgarnas grundläggande funktion är att ge stabilitet och en stark bas för att montera däcken på. En högkvalitativ fälg kan göra en betydande skillnad när det gäller att minska friktion, förbättra hanteringen och bränsleeffektiviteten.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även däcken spelar en avgörande roll genom att erbjuda dämpning, minska ljudnivån och förbättra hanteringen, vilket inte skulle vara möjligt genom att bara köra på fälgarna, eller bara på däck. Du måste ha båda. Dessutom måste även däcken vara i gott skick.

Läs mer om slitna däck.

Fälgarnas skick är av yttersta vikt för att säkerställa att däcken sitter tätt på dem och inte läcker. Tidigare användes slangar för att hålla luften i däcken, och själva däcket fungerade som ett skyddande hölje för slangarna.

Men i moderna däck är slangar oftast inte längre nödvändiga, vilket gör en tät tätning mellan däcket och fälgen ännu viktigare. Om fälgen är sprucken eller skadad kan hela hjulet gå sönder vid oväntade tillfällen, vilket kan vara farligt för både föraren och andra trafikanter.

Vilket är det bästa materialet?

När det kommer till valet av material för fälgar finns det flera alternativ att överväga. Aluminium är ofta betraktat som det bästa alternativet för den genomsnittliga bilen. Det finns en mängd olika aluminiumfälgar tillgängliga på marknaden, vilket gör det lätt att hitta en som passar perfekt för ens behov och stil.

Dessutom är många aluminiumfälgar relativt prisvärda och konstruerade för att klara de påfrestningar som uppstår vid daglig användning och mer.

Vad passar din bil?