Pulverlackering är en vanlig och populär metod att använda sig av för att lacka sina fälgar. Lackeringen kan genomföras för att få en blank eller matt yta på fälgarna alternativt med färgpigment. Att pulverlackera sina fälgar är ett bra alternativ för dig som vill få lite extra snygga fälgar som ger din bil och dina däck ett snyggt och proffsigt intryck. I den artikel lär du dig hur man pulverlackerar fälgar.

Olika moment när man pulverlackerar fälgar

Hur gör man för att pulverlackera fälgar? För att pulverlackera fälgar behöver de först rengöras ordentligt. Fälgarna blästras för att bli helt rena från mindre repor och färg för att allt skräp ska försvinna. Efter de är helt rena sprutar man på elektrostatiskt plastpulver på fälgen vilket blir själva grundfärgen. Efter detta steg sätts fälgen in i en varm ugn där den bakas. Sedan är det dags att spruta på färgpigmentet varefter man följer efter processen med en ytterligare ugnsbakning.

Beroende på vilken färg eller effekt och vilket resultat du är ute efter kan du fortsätta processen på lite olika sätt. Om du önskar kan ett ytterligare lager av effektpigment som exempelvis pärlemor, flake eller fosforescerande plastpulver appliceras för att uppnå önskad effekt.

Vackert slutresultat

Slutligen sprutar man på ett klarlackspulver som blir som ett sista skyddande lager. Klarlacken är genomskinligt och kan antingen vara matt eller blankt. Klarlacken kan om du så önskar blandas ihop med färgpigment för att få en halvgenomskinlig yta som är färgad. Något som inte är att förglömma är att fälgen måste bakas i varm ugn mellan varje lager appliceras för att få ett fint resultat.

Med denna teknik går det att applicera så många olika pigmentalternativ som du önskar. Självfallet kan kostnaden för hela arbetet till stor del bero på komplexiteten av din pulverlackering. Därmed kan du behöva betala mer om du önskar än mer komplex färgbild på dina fälgar. För att lära dig mer kring dina alternativ gällande din pulverlackering kan det vara smart att besöka en butik eller företag som arbetar med detta, eller för att besök Nordic Coating Association fd. Svensk pulverlacktekniska förening(SBF) hemsida

De visar dig säkerligen gladeligen olika fälgar med olika pulverlackering för att du ska hitta bästa alternativ för dig.

Kan man pulverlackera själv?

Det är möjligt att pulverlacka fälgar själv, men det kan vara en krävande process som kräver viss kunskap och rätt utrustning. Men det kan vara roligt att kunna visa t.ex. de speciella rosa fälgarna som du har lackerat själv som ingen annan har. Om du har möjligheten att lackera själv så är möjligheterna oändliga.

För att pulverlackera fälgar själv behöver du följande

  • Pulverlackpistol
  • En ugn som kan uppnå nödvändig temperatur för härdning av pulverlacken
  • Skyddsutrustning som andningsskydd och skyddsglasögon.

Vad passar din bil?